Praktijk voor natuurgeneeskunde benaderd vanuit universeel principe

VOED JE GOED……….VOEL JE GOED

Zonder voeding kunnen we niet. Maar wat voor de één gezond is, hoeft dat niet voor de ander ook zo te zijn.
groente en fruitHet moet goed afgestemd zijn op je gehele Zijn.
Indien dat gebeurt, dan voel jij je fitter en vol energie, je voelt je lekker in je vel, en je voorkomt toekomstige gezondheidsklachten. 

Als voedingsdeskundige heb ik mezelf als taak gesteld, mensen bewust te maken van hun huidige voedingspatroon in relatie tot hun klachten en hoe het anders kan.

Met voeding voed je niet alleen je lichaam, maar ook je geest.
Lichaam en geest kan je dan ook niet van elkaar loskoppelen.
Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hetgeen in de volksmond ouderdomsklachten genoemd wordt, bestaan in feite niet.
Het zijn optelsommen van allerlei opstapelingen, zoals verkeerde voeding, stress, bepaalde leefwijze, milieuverontreiniging, etc. die uiteindelijk na een aantal jaren tot een klacht leiden.
Doe je niets aan de oorzaak van die klacht, dan wordt het een ziekte.

Gezond eten draagt bij tot het voorkomen van al deze klachten en ziekten.
Dit kan je doen, door o.a. je leefstijl te veranderen. Niet in één keer, maar stapsgewijs.

Verder kan je voeding gebruiken, die aardig is voor je bloedsuikerspiegel, zodat overgewicht, diabetes, ontstekingen, kanker, hormonale verstoringen, Alzheimer, Parkinson, etc. minder snel vat op jou hebben.
Eet daarom zo min mogelijk geraffineerde voeding., zoals b.v. producten gemaakt van witmeel en suikers.
Deze producten bevorderen ontstekingen en halen je immuunsysteem omlaag.
Geraffineerde voedingsmiddelen hebben veel bewerkingen ondergaan, waardoor het nauwelijks nog lijkt op het originele voedingsproduct.
In de loop van de laatste decennia, zijn de voedingsproducten steeds meer ontdaan van hun, voor de mens, gezonde eigenschappen.
Zelfs fruit wordt zodanig veredeld, dat het relatief vezelarm is geworden.
Als laatste adviseer ik om zoveel mogelijk gevarieerd te eten, zodat je alle verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.

Mijn ervaring in mijn praktijk leert, dat verandering in het voedingspatroon, weerstand oproept.
Vandaar de bewustwording van de relatie van voeding en klachten, zoals hierboven benoemd.
Daarom ook altijd mijn advies, om de veranderingen stapsgewijs door te voeren en niet in één keer.
In eerste instantie geef ik een algemeen voedingsadvies mee.

Wanneer dit goed toegepast wordt en de cliënt is tevreden, dan maak ik een voedingsadvies op maat, in overleg met de cliënt.

Een bekende uitspraak van Hippocrates (de grondlegger van de geneeskunde en voedingsdeskundige) luidde:

Je voeding is je medicijn en je medicijn is je voeding

Hij wist al hoe belangrijk gezonde voeding is en zag de verbanden tussen klachten en voeding.
Tegenwoordig is het voor de mens lastig te bepalen wat nu precies gezonde voeding is.

De één zegt dit en de ander zegt dat, waardoor de mensen door de bomen het bos niet meer zien.
Tevens is voeding, vooral tegenwoordig, een sociaal gebeuren geworden.
Gezelligheid wordt geassocieerd met veel en lekker eten.
Echter gezonde voeding kan ook heel smakelijk zijn en gezellig. Het één sluit het ander niet uit.

Eet in ieder geval veel verse groenten en vers fruit en drink voldoende water!!

Let verder goed op de verpakking. Wat staat erop? Veel voedingsmiddelen lijken natuurlijk, maar zijn het niet.
Het zit vol met kleurstoffen, smaakversterkers, geurstoffen, conserveermiddelen, emulgatoren, E-nummers, etc. en vergeet vooral de suikers niet.
Deze laatste wordt letterlijk overal in gestopt, omdat het een goedkoop conserveermiddel is.
Je hoeft geen voedingsdeskundige te zijn, om te begrijpen dat deze stoffen verre van natuurlijk zijn en allerlei gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.
Bovendien worden steeds vaker kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt, die de grond verarmen en de producten ontdoen van o.a. magnesium en andere sporenelementen, plus de industriële bewerkingen,
waardoor nog meer vitaminen en mineralen verloren gaan en het plaatje is compleet .

De acties: “minder vet en koolhydraat-arm”, hebben er mede voor gezorgd, dat wij een heleboel tekorten oplopen in ons lichaam, waardoor er nog meer klachten ontstaan en dit al op jonge leeftijd.
Vetten en koolhydraten hebben we nodig, echter dan wel de goede vetten en de goede koolhydraten.
Ook op het gebied van de cholesterol, wordt ons veel wijsgemaakt. Het lichaam maakt zelf cholesterol aan in de lever en uit de voeding komt daar nog ca. 25% bij.
Wanneer we de toevoer verlagen, wordt onze eigen productie verhoogd. Wanneer we hiervoor dan medicatie krijgen, wordt de cholesterolproductie verstoord, hetgeen gevolgen heeft voor de energievoorziening op celniveau.

Het grootste deel van de bevolking lijdt aan darmklachten. Niet zo verwonderlijk met onze huidige voeding en eetpatroon.
Hoe beter onze darmen werken, hoe beter ons immuunsysteem werkt.
Gezonde voeding is hierbij belangrijk. Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel als basis. Veel groenten, rauwkost en fruit.
Ben matig met dierlijke vetten en eiwitten.
Ben matig met suikers, koffie, zwarte thee en alcohol. Eet voldoende onverzadigde vetzuren, zoals kokosvet, goede olijfolie, roomboter, lijnzaadolie, etc. en vezelrijke producten.
Eet per dag een handjevol onbewerkte noten en zaden. Alles het liefst biologisch.

Biologisch is duurder in aanschaf, maar omdat er alle voedingsstoffen in zitten, zijn we eerder verzadigd, waardoor we minder nodig hebben en het uiteindelijk dus niet duurder is.